Rozwój przez nabywanie kompetencji(w aspekcie uwarunkowań aktywności twórczej) - Wróblewska, Monika (Chowanna, 2011)
Nabywanie kompetencji jest jednym z wyznaczników rozwoju. Aktywność twórczą można uznać za formę kompetencji. Artykuł dotyczy powiązania aktywności twórczej jednostki z nabywaniem kluczowych kompetencji, w tym kompetencji twórczych, emocjonalnych i społecznych. U podstaw procesu autokreacji leży potrzeba twórczości i ekspresji twórczej. Autokreacja to nieustanny proces samookreślania i samodoskonalenia. Kompetencje emocjonalne są ściśle związane z rozwojem i realizacją procesu samorealizacji ludzkiego potencjału. Skuteczność kompetencji społecznych warunkuje zdolność radzenia sobie w określonych sytuacjach społecznych. Kompetencje człowieka stanowią składnik twórczego rozwoju kompetencji kluczowych. Środowisko edukacyjne powinno być postrzegane jako ogólna przestrzeń prorozwojowa. Edukacja powinna być organizowana wokół czterech filarów: uczenia się, jak poznawać; uczenia się, jak działać; uczenia się, jak żyć razem; uczenia się, jak być.