Działania twórcze w dydaktyce języka francuskiego jako obcego w perspektywie współczesnych podręczników - Jastrzębska, Elżbieta (Chowanna, 2011)
Przedmiotem artykułu jest funkcjonowanie twórczości i ekspresji w nauczaniu/uczeniu się języków obcych. Autorka pragnie ukazać znaczenie ekspresji w działalności twórczej, ukierunkowanej na rozwój produktywnych sprawności językowych, ze szczególnym uwzględnieniem technik dramaturgicznych. W tym celu przedstawia wnioski wynikające z literatury przedmiotu oraz wyniki analizy wybranych współczesnych podręczników do języka francuskiego, stosowanych w szkołach ponadgimnazjalnych, przeprowadzonej we własnym zakresie.