Obraz jako czynnik wspomagający rozwój twórczości dziecka - Płóciennik, Elżbieta (Chowanna, 2011)
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z percepcją obrazu przez dzieci w starszym wieku przedszkolnym. Autorka ukazała możliwości stymulowania twórczych zdolności dziecka za pomocą obrazów wizualnych. Omówiono obrazy jako czynniki poznawcze oraz elementy umożliwiające dziecku doświadczanie otaczającej rzeczywistości, a także jako materiały dydaktyczne. Podkreślono, że obrazy wizualne mają zazwyczaj duży wpływ na kształtowanie obrazów umysłowych, a także na rozwój myślenia, mowy, wyobraźni i kreatywności dziecka. Następnie zaprezentowano autorską „technikę obrazów dynamicznych”, którą można wykorzystywać w stymulowaniu rozwoju dziecka poprzez analizę i interpretację obrazu lub poprzez zadania dywergencyjne powiązane z jego treścią. Na zakończenie przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych autorki, weryfikujących skuteczność techniki obrazów dynamicznych.