Rozumienie emocji a kształtowanie kompetencji interpersonalnych. Praca w formule ekspresyjnych działań biblioterapeutycznych - Bautsz‑Sontag, Anna (Chowanna, 2011)
Artykuł przedstawia wybrany aspekt badań przeprowadzonych metodą eksperymentalną, w których autorka sprawdzała, czy działania ekspresyjnej biblioterapii wpływają na rozumienie istoty emocji przez dzieci w wieku szkolnym. Zakładając, że relacja edukacyjno-terapeutyczna to relacja dwóch osób, które stają wobec siebie w sytuacji odsłaniania własnego oblicza — swojego „ja”, autorka analizuje jakość tej relacji, osadzając ją w kontekście działań biblioterapeutycznych o charakterze ekspresyjnym. Odsłanianie „twarzy” dokonuje się poprzez coraz głębsze poznawanie siebie i Innego. Wybrane wyniki badań wskazują, że głębsze poznanie siebie, wynikające z lepszego rozumienia istoty emocji — zwłaszcza poprzez doskonalenie wiedzy i doświadczenia w zakresie emocji takich jak „współczucie” — przekłada się na poprawę relacji społecznych. Oznacza to, że zmiana zachodzi nie tylko w obszarze intrapersonalnym, ale również interpersonalnym.