Psychologiczno‑psychiatryczna problematyka psychopatii a potrzeby i praktyka opiniodawstwa w procesie stosowania prawa - Pastwa-Wojciechowska, Beata (Chowanna, 2011)
Spośród wszystkich interesujących tematów w dziedzinie psychologii sądowej to właśnie psychopatia budzi prawdopodobnie największe zainteresowanie. Badania wykazały, że termin „psychopatia” może być zasadnie stosowany ze względu na istniejące różnice diagnostyczne pomiędzy wyróżnionymi typami osobowości. Artykuł stanowi przegląd konstruktu psychopatii, który zyskuje coraz większe znaczenie w psychiatrii i psychologii sądowej, zwłaszcza w badaniach empirycznych dotyczących prognozy prawnej, predyktorów opiniowania oraz skuteczności terapii. Psychopatia wiąże się z wczesnym początkiem zachowań przestępczych, większą liczbą i cięższym charakterem przestępstw z użyciem przemocy, większą liczbą ofiar w przypadku sprawców gwałtów oraz niekorzystnymi prognozami prawnymi. Najnowsze badania wskazują również, że leczenie psychopatów jest utrudnione z powodu niskiej motywacji do terapii i wysokiego wskaźnika rezygnacji z leczenia. Z diagnostycznego punktu widzenia (psychologicznego i psychiatrycznego) psychopatia wiąże się z nadużywaniem substancji psychoaktywnych, uzależnieniami oraz zaburzeniami osobowości z grupy A i B, szczególnie z osobowością antyspołeczną i borderline. Co więcej, komponent behawioralny okazuje się najmniej istotny w wyjaśnianiu nasilenia cech psychopatycznych i łamania norm prawnych.