Charakterystyka mężczyzn — sprawców przemocy w rodzinie w świetle psychologicznego opiniodawstwa sądowego (art. 207) - Rode, Danuta (Chowanna, 2011)
Celem badań było uzyskanie odpowiedzi na pytanie: czy można wyróżnić różne typy sprawców przemocy domowej, biorąc pod uwagę określony profil czynników osobowościowych i cech temperamentu oraz sposoby radzenia sobie w sytuacjach stresowych? Badania przeprowadzono w grupie 325 mężczyzn skazanych za przemoc wobec członków rodziny. Wśród cech osobowości sprawców przemocy uwzględniono: umiejscowienie kontroli, samoakceptację, agresywność, wrogość, poziom IQ oraz cechy temperamentu. W badaniu wykorzystano następujące techniki badawcze: Skalę Inteligencji Wechslera, Skalę Samoakceptacji Bergera, Kwestionariusz Delta R. Drwala, Kwestionariusz SABD (Bussa-Durkee), Inwentarz Temperamentu FCZ-KT autorstwa J. Strelaua, Kwestionariusz Radzenia Sobie WCQ autorstwa R.S. Lazarusa i S. Folkman, wywiad skategoryzowany oraz analizę akt sądowych. W wyniku przeprowadzonej analizy wyodrębniono cztery podgrupy (klastry) sprawców różniących się pod względem wybranych cech osobowościowych: sprawcy agresywni reaktywnie, sprawcy o niskich kompetencjach prewencyjnych, sprawcy psychopatyczni i odwetowi oraz sprawcy o dużym potencjale adaptacyjnym. Następnie scharakteryzowano te grupy pod względem strategii radzenia sobie ze stresem, wykazując, że procesy psychologiczne związane z radzeniem sobie z trudnościami przebiegały odmiennie w analizowanej grupie.