Znaczenie wykształcenia w wymiarze indywidualnego i globalnego rozwoju społecznego Polska a Współczynnik Rozwoju Społecznego — Human Development Index (HDI) - Rzymełka-Frąckiewicz, Agata (Chowanna, 2012)
Współcześnie nasze miejsce w hierarchicznej strukturze relacji społecznych (drabinie społecznej) jest określane przez wykształcenie, wiedzę oraz posiadane umiejętności zawodowe. Szeroko rozumiana edukacja ma decydujący wpływ na pozycję społeczną i prestiż zarówno jednostek, jak i grup społecznych, a nawet całych społeczeństw (państw). Najczęściej stosowaną syntetyczną miarą rozwoju społecznego, przyjmowaną dla poszczególnych krajów na całym świecie, stał się Wskaźnik Rozwoju Społecznego (Human Development Index). Wskaźnik ten opiera się nie tylko na rozwoju gospodarczym, ale również na czynnikach związanych ze zdrowiem i edukacją.