Edukacyjno‑pedagogiczne konteksty społecznego wymiaru choroby - Syrek, Ewa (Chowanna, 2012)
W artykule przeanalizowano wybrane wymiary choroby — medyczny, psychologiczny i społeczny. Omówiono teorię roli społecznej człowieka chorego w świetle prac T. Parsonsa oraz przedstawiono koncepcję choroby w kontekście pojęć dewiacji społecznej i stygmatyzacji. Zaprezentowano interpretacje A. Schulza i M. Douglas. Uwzględniono także specyfikę choroby przewlekłej oraz działania edukacyjne pomocne w pracy z osobami przewlekle chorymi (w szczególności dziećmi i młodzieżą). Przedstawiono wybrane konsekwencje chorób przewlekłych dotykających młodzież w wieku szkolnym oraz kierunki wspierania rozwoju uczniów, ich zdrowia i edukacji. W kolejnej części artykułu wskazano wybrane inicjatywy agencji Unii Europejskiej związane z promocją zdrowia obywateli oraz zadania uwzględnione w Narodowym Programie Zdrowia na lata 2007—2015.