Efekt skupienia. W jaki sposób światła zasada przyczynia się do edukacyjnego wykluczenia? - Szumski, Grzegorz (Chowanna, 2012)
Artykuł przedstawia wyniki badania dotyczącego relacji między społeczno-ekonomicznym statusem rodziców (SES) a formami organizacyjnymi kształcenia ich dzieci z lekkim stopniem niepełnosprawności intelektualnej. Badanie przeprowadzono na ogólnopolskiej próbie 260 rodzin. Wykazano, że status SES rodziców ma istotny wpływ na formę edukacji uczniów: większość dzieci z rodzin o niskim statusie SES uczęszcza do szkół specjalnych, podczas gdy dzieci z rodzin o wyższym statusie SES najczęściej uczęszczają do szkół integracyjnych. Różnica ta wynika w dużej mierze z większego zaangażowania rodziców o wyższym statusie społecznym w wybór szkoły oraz ich odmiennych preferencji edukacyjnych. Autor konkluduje, że zróżnicowanie ścieżek edukacyjnych dzieci w zależności od statusu SES rodziców jest zjawiskiem niekorzystnym zarówno społecznie, jak i edukacyjnie.