Dystans społeczny wobec osób z upośledzeniem umysłowym jako czynnik determinujący ich marginalizację - Gajdzica, Zenon (Chowanna, 2012)
Tekst przedstawia badania nad dystansem społecznym wobec osób z niepełnosprawnością intelektualną w dwóch środowiskach: wielokulturowym i monokulturowym. Prezentacja badań została poprzedzona krótkim wprowadzeniem dotyczącym społecznych koncepcji niepełnosprawności, ze szczególnym uwzględnieniem upośledzenia umysłowego oraz opisem zjawiska dystansowania w środowisku wielokulturowym.