Uwarunkowania uczestnictwa osób niepełnosprawnych intelektualnie w otwartym rynku pracy - Fajfer-Kruczek, Ilona (Chowanna, 2012)
Osoby z niepełnosprawnościami należą do grupy zagrożonej marginalizacją i wykluczeniem społecznym w różnych sferach życia społecznego. W niniejszym artykule odniesiono się do specyfiki udziału osób z niepełnosprawnością intelektualną w rynku pracy oraz do podstaw prawnych wsparcia zawodowego i społecznego w Polsce. Podjęto próbę wyjaśnienia trudności w dostępie do zatrudnienia lub całkowitego braku uczestnictwa tych osób w rynku pracy w kontekście wykluczenia społecznego i marginalizacji.