Wykluczenie edukacyjne niedostosowanych społecznie - Czerkawski, Andrzej (Chowanna, 2012)
Analizy podjęte w artykule koncentrują się na problemie wykluczenia edukacyjnego osób niedostosowanych społecznie. Problem ten został przedstawiony w kontekście wykluczenia społecznego, a rozważania odnoszą się do dwóch aspektów: pierwszy dotyczy wykluczenia dzieci i młodzieży z powszechnego systemu edukacji, drugi koncentruje się na problemach edukacji młodzieży niedostosowanej społecznie w kontekście instytucji resocjalizacyjnych.