Edukacja jako proces warunkujący wyjście z marginalizacji — prawda czy fałsz? Na przykładzie migracji zarobkowych - Roter, Adam (Chowanna, 2012)
Artykuł zawiera analizę edukacji jako sposobu wyjścia z marginalizacji w kontekście ruchów migracyjnych ludności. Autor przedstawia ideę merytokracji oraz przyczyny jej zawodności jako środka osiągania awansu społecznego. Następnie analizuje przyczyny migracji absolwentów nie tylko jako świadomej decyzji o podnoszeniu kwalifikacji, ale również jako przymusu związanego z niemożnością znalezienia pracy zgodnej z wykształceniem na krajowym rynku pracy.