Szanse edukacyjne dziecka wiejskiego. Stan, uwarunkowania i perspektywy - Matyjas, Bożena (Chowanna, 2012)
Celem artykułu jest określenie szans edukacyjnych dzieci wiejskich na podstawie badań przeprowadzonych w Publicznym Gimnazjum w Łapowie (woj. świętokrzyskie). Projekt ten miał również na celu identyfikację sytuacji społeczno-ekonomicznej uczniów, ich standardu życia, szans edukacyjnych, dostępu do różnych form kultury i edukacji oraz możliwości zaspokajania indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych. Dodatkowo badania miały na celu określenie sytuacji finansowej i zawodowej rodzin respondentów, poziomu wykształcenia ich rodziców, struktury rodzinnej i warunków życia, a także relacji rodzic–dziecko, zaangażowania rodziców w problemy dzieci oraz udziału uczniów w wydarzeniach społeczno-kulturalnych. Zgodnie z wynikami badań dzieci wiejskie mają podobne, lecz nie takie same możliwości rozwoju osobistego i edukacyjnego w porównaniu z uczniami z miast. Artykuł zawiera szczegółową analizę szans edukacyjnych dzieci wiejskich w odniesieniu do powyższych czynników. Wyniki badań pozwoliły autorowi określić charakter szans edukacyjnych dzieci wiejskich, które wymagają wsparcia w zakresie wyrównywania ich możliwości edukacyjnych.