„Uczestnictwo dzieci” — idea i jej znaczenie w przełamywaniu wykluczenia społecznego dzieci - Jarosz, Ewa (Chowanna, 2012)
Istnieje wiele badań, artykułów i książek podejmujących problem wykluczenia społecznego różnych grup ludzi: kobiet, osób z niepełnosprawnościami, mniejszości etnicznych, religijnych, osób ubogich czy byłych więźniów. Jednak w literaturze społecznej, zwłaszcza polskiej, istnieje luka w zakresie refleksji naukowej i praktyki społecznej dotyczącej wykluczenia dzieci. W polskich realiach nadal silne i aktywne jest przekonanie, że „dzieci i ryby głosu nie mają”, podczas gdy na świecie podejście do statusu społecznego dzieci jest rozumiane jako idea, potrzeba i wysiłek na rzecz rozwoju uczestnictwa dzieci oraz budowania dziecięcego obywatelstwa. Artykuł przedstawia międzynarodowe instrumenty i narzędzia wspierające ideę partycypacji dzieci i jej rozwój, istotę współczesnego podejścia do uczestnictwa dzieci, kluczowe czynniki oraz strategie promowania społecznego uczestnictwa dzieci i tworzenia dziecięcego obywatelstwa.