Korekcja doświadczeń urazowych będących źródłem zachowań destrukcyjnych jako element inkluzji społecznej - Borzucka-Sitkiewicz, Katarzyna (Chowanna, 2012)
W procesie socjalizacji człowiek gromadzi różnorodne doświadczenia, które decydują o jego dalszym indywidualnym rozwoju. Doświadczenia konstruktywne wpływają na kształtowanie dojrzałej tożsamości i umożliwiają budowanie pozytywnych relacji społecznych. Jednak nie są one udziałem wszystkich — część dorastających osób doświadcza traumatycznych przeżyć, które zaburzają rozwój psychospołeczny i mogą stać się podstawą do dewiacyjnego uczestnictwa w życiu społecznym. Osoby dorastające, które doświadczyły traumy, potrzebują odpowiedniego wsparcia w radzeniu sobie z trudnymi przeżyciami. W artykule opisano pomocne formy wsparcia w zakresie włączania społecznego osób przejawiających różne zachowania problemowe rozwijające się na tle doświadczonych urazów.