Neuropedagogika i neurodydaktyka — tendencje XXI wieku - Petlák, Erich (Chowanna, 2012)
Praca koncentruje się na najnowszych wynikach badań empirycznych i teoretycznych w zakresie neuropedagogiki i neurodydaktyki. Neurodydaktyka jawi się jako „dydaktyka XXI wieku”, ponieważ procesy nauczania i uczenia się są w niej rozpatrywane z perspektywy procesów zachodzących w ludzkim mózgu. Wiele aspektów neuropedagogiki i neurodydaktyki jest szczególnie interesujących w kontekście efektywnego uczenia się. Z drugiej strony należy zauważyć, że obie nauki neurologiczne wprowadzone do pedagogiki nie gwarantują skutecznego uczenia się, ponieważ nie jest ono determinowane wyłącznie przez czynniki neuronalne, lecz również przez inne czynniki. W związku z tym konieczne jest prowadzenie dalszych badań empirycznych w tym zakresie.