„Elastyczny umysł” w perspektywie diagnozy i wsparcia rozwoju zdolności kierunkowych studentów oraz uczniów zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej - Christ, Magdalena (Chowanna, 2012)
Celem tekstu jest popularyzacja modelu edukacji opartego na teorii inteligencji wielorakich Howarda Gardnera. Artykuł przedstawia również fragment wyników dotyczących diagnozy ukierunkowanych zdolności studentów pedagogiki oraz uczniów zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej. Misją tekstu jest ukazanie, w jaki sposób można wspierać rozwój zdolności i zainteresowań uczniów poprzez ich udział w różnych projektach, programach i inicjatywach edukacyjnych.