Młodzież gimnazjalna z terenów wiejskich a używki — diagnoza i wnioski dla profilaktyki szkolnej - Waligóra-Huk, Anna (Chowanna, 2012)
Artykuł dotyczy problematyki używania oraz ogólnych kontaktów młodzieży z terenów wiejskich Śląska z substancjami psychoaktywnymi, w szczególności alkoholem, dopalaczami i narkotykami. Przedstawiono w nim wyniki własnych badań diagnostycznych oraz wnioski dotyczące praktyki edukacyjnej i profilaktycznej. Wyniki wskazują na niewystarczającą skuteczność stosowanych dotychczas strategii przeciwdziałania.