Edukacja uczniów romskich - Skrzypczyk-Sikora, Iwona (Chowanna, 2012)
Artykuł zawiera informacje dotyczące problemu edukacji dzieci romskich. Wykorzystane badania zostały przeprowadzone w Szkole Podstawowej nr 36 w Rudzie Śląskiej, do której uczęszcza największa liczba dzieci romskich. Podkreślono istotną rolę asystenta romskiego oraz nauczyciela wspomagającego w procesie edukacji dzieci romskich.