Soroban — japońskie liczydło w edukacji matematycznej XXI wieku - Mączka, Marta (Chowanna, 2012)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest japońskie liczydło soroban. Zawiera on skrócony opis jego budowy i historii. W artykule zaprezentowano wyniki badań zagranicznych autorów dotyczące zastosowania sorobanu w praktyce dydaktycznej. Ukazano zalety wynikające z jego wykorzystania w edukacji matematycznej: rozwój poznawczy, poprawę pamięci liczbowej i koncentracji oraz wzrost umiejętności w zakresie stosowania podstawowych działań arytmetycznych. Nie pominięto także zagrożeń wynikających z używania liczydła, takich jak sztywność w wykonywaniu obliczeń czy brak pomysłowości w rozwiązywaniu zadań. W artykule przedstawiono również wyniki badań nad wprowadzeniem sorobanu do edukacji matematycznej w polskich szkołach. Omówiono motywację uczniów do korzystania z tego narzędzia oraz najczęstsze popełniane przez nich błędy. Poszukiwano odpowiedzi na pytanie, jakie są najskuteczniejsze metody nauczania wykonywania obliczeń z użyciem sorobanu. Tekst zawiera również zachętę do podjęcia szerzej zakrojonych badań empirycznych nad zastosowaniem sorobanu w polskiej praktyce edukacyjnej.