Wykorzystanie Teorii Ograniczeń w procesie kształtowania kompetencji społecznych uczniów w młodszym wieku szkolnym - Hetmańczyk-Bajer, Hewilia (Chowanna, 2012)
Program działań oparty na zastosowaniu trzech logicznych narzędzi Teorii Ograniczeń został opracowany w odpowiedzi na potrzebę przygotowania uczniów szkół podstawowych do życia w społeczeństwie oraz do pełnienia w przyszłości ról społecznych jako osoby dorosłe. Wyniki eksperymentu wskazują, że Teoria Ograniczeń, nieznana dotąd w Polsce w zakresie wychowania i edukacji, zasługuje na szersze wdrożenie ze względu na swoją skuteczność i szeroki zakres zastosowań (również w kształtowaniu umiejętności społecznych uczniów szkół podstawowych).