Technologie informacyjno komunikacyjne w budowaniu przestrzeni edukacyjnej - Osmańska-Furmanek, Wiesława; Jędryczkowski, Jacek (Chowanna, 2012)
Artykuł przedstawia obszary i możliwości wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych w budowaniu przestrzeni edukacyjnej. Zawiera krótki zarys genezy zastosowania informatyki edukacyjnej w polskich szkołach oraz opis zmian w sposobach jej stosowania i strategiach edukacyjnych z wykorzystaniem multimediów. W tekście omówiono również wybrane czynniki psychologiczne oraz preferencje poznawcze w działaniach edukacyjnych.