Tekstowy charakter komunikacji wirtualnej a problemy edukacyjne młodzieży gimnazjalnej - Brosch, Anna (Chowanna, 2012)
Media elektroniczne intensywnie wkroczyły w codzienne życie młodzieży, stając się głównym nośnikiem wiedzy i informacji, co doprowadziło do powstania nowych form komunikacji, a w ich ramach — specyficznego języka cyberprzestrzeni, będącego połączeniem akronimów, skrótów oraz znaków tekstowych imitujących emocje. Język wirtualnej komunikacji jest krótszy i prostszy pod względem pisowni, ale z drugiej strony — formy zapisu używane przez młodych ludzi w kontaktach za pośrednictwem mediów elektronicznych częściej przypominają kod niż standardowy język i mogą być nieczytelne dla osób z zewnątrz.