Przygotowywanie przyszłych nauczycieli do pracy w szkołach z oddziałami integracyjnymi z perspektywy współpracy z rodzicami dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych - Kurincová, Viera (Chowanna, 2012)
Przygotowywanie studentów do zawodu nauczyciela wymaga od nas poszanowania złożoności kontekstów edukacyjnych, w których nauczyciele wykonują swój zawód. Jednym z ważniejszych obszarów, o których uczą się nauczyciele w trakcie studiów, jest rodzina. Badanie go przyczynia się do poszerzania wiedzy zawodowej studentów w świetle różnych aspektów: społecznościowych, zawodowych i indywidualnych. Temat ten zajmuje szczególne miejsce w przygotowaniu przyszłych nauczycieli do edukacji integracyjnej/włączającej. Autorka ukazuje pewne teoretyczne podstawy i empiryczne wyniki badań w odniesieniu do społeczeństwa: szkoła/szkoła włączająca — nauczyciel, rodzic, uczeń/student.