Problemy edukacyjne seniorów z Górnego Śląska na tle poczucia sensu życia w społeczeństwie wiedzy - Kempa, Grażyna (Chowanna, 2012)
Głównym zagadnieniem poruszanym w artykule są problemy osób starszych z Górnego Śląska. Autorka ukazuje je w kontekście sensu życia seniorów w społeczeństwie opartym na wiedzy. Następnie analizuje i ocenia je w świetle dorobku gerontologii oraz psychologii dorosłego człowieka. Wyniki badań empirycznych wskazują na potrzebę edukacji osób w wieku średnim w celu przygotowania ich do starości. Zdaniem Grażyny Kempy kolejne pokolenie seniorów będzie świadome swoich potrzeb i aktywnie zaangażowane w edukację.