Jakość życia a poczucie sukcesu i merkantylizm psychiczny u osób aktywnych zawodowo - Paruzel-Czachura, Mariola (Chowanna, 2013)
W artykule przedstawiono badania empiryczne dotyczące jakości życia, sukcesu i merkantylizmu psychicznego wśród przedsiębiorców, pracowników przedsiębiorstw państwowych i prywatnych (2010). Spośród wielu teorii psychologicznych wybrano koncepcje akcentujące wielowymiarowość: personalistyczno‑egzystencjalną koncepcję jakości życia Marii Straś‑Romanowskiej, koncepcję sukcesu Dominiki Dej, Ute Stephan, Mariana Gorgievsky’ego oraz mentalną koncepcję merkantylizmu Małgorzaty Górnik‑Durose. Uzyskane wyniki wskazują na istotne różnice w poziomie jakości życia, merkantylizmu psychologicznego i sukcesu wśród osób aktywnych zawodowo oraz na istnienie słabej lub umiarkowanej korelacji między jakością życia, sukcesem a merkantylizmem psychologicznym.