Menopauza a jakość życia - Bielawska‑Batorowicz, Eleonora (Chowanna, 2013)
W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące jakości życia po menopauzie. Na wstępie w skrócie omówiono teoretyczne podejścia do jakości życia oraz do jakości życia uwarunkowanej stanem zdrowia. Na tej podstawie autorka omawia jakość życia po menopauzie, a w szczególności te ujęcia, które uwzględniają subiektywną perspektywę kobiet w tym okresie. Pokrótce zaprezentowano wyniki badań psychologicznych nad okresem przekwitania. We wszystkich tych badaniach za wskaźnik jakości życia uznawano nasilenie objawów menopauzalnych. Wyniki wskazują, że nasilenie objawów jest związane z osobowością (tj. wysoką neurotycznością), temperamentem (tj. wysoką reaktywnością), intensywnym stresem i nieefektywnymi strategiami radzenia sobie, a także z sytuacją życiową (tj. trudnościami w życiu rodzinnym i osobistym). Na zakończenie autorka wysuwa tezę, że jakość życia związana z okresem przekwitania powinna być analizowana w kontekście rozwoju na przestrzeni całego życia. Należy również uwzględnić indywidualne postrzeganie menopauzy.