Krótka grupowa racjonalna terapia zachowania a jakość życia chorych na nowotwory - Wojtyna, Ewa; Nawara, Iwona (Chowanna, 2013)
Celem badania była ocena wpływu krótkoterminowej, grupowej terapii racjonalno-behawioralnej (TRB) na jakość życia pacjentów onkologicznych. W badaniu wzięło udział 217 osób z chorobą nowotworową. Grupę eksperymentalną stanowiło 137 osób, które uczestniczyły w siedmiodniowych, grupowych zajęciach psychoterapeutycznych opartych na TRB. Grupę kontrolną tworzyło 80 pacjentów oczekujących na terapię. Badanie miało charakter podłużny i składało się z pomiaru początkowego (pretest) i końcowego (posttest), przeprowadzonego 8 tygodni po zakończeniu oddziaływań terapeutycznych. Jakość życia oceniano za pomocą polskiej wersji kwestionariusza SF-36v2. Zaobserwowano, że w grupie eksperymentalnej jakość życia wzrosła we wszystkich obszarach jakości życia związanej ze zdrowiem, z wyjątkiem funkcjonowania fizycznego. Zmiany te, poza modyfikacjami w skali ograniczeń w pełnieniu ról z powodów emocjonalnych (role emotional), były powiązane z TRB. W grupie kontrolnej jakość życia poprawiła się w skalach: funkcjonowanie społeczne, zdrowie psychiczne oraz ból fizyczny. Jednakże zaobserwowane zmiany były większe w grupie eksperymentalnej. W obu grupach nie odnotowano pogorszenia jakości życia w żadnej z badanych skal. Podsumowując, krótkoterminowa grupowa TRB może stanowić cenne uzupełnienie standardowej terapii onkologicznej, szczególnie w przypadku osób, które poszukują pomocy i mają wyższą motywację do pracy.