Rak szyjki macicy w świadomości młodzieży ponadgimnazjalnej. Na przykładzie projektu kampanii społecznej dotyczącej profilaktyki raka szyjki macicy - Skorupa, Agnieszka (Chowanna, 2013)
Jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych, który powinien być objęty działaniami z zakresu promocji zdrowia, jest rak szyjki macicy (WHO, 2009). W Polsce prowadzonych jest wiele kampanii społecznych, jednak żadna z nich nie jest skierowana do młodzieży ze szkół średnich. Wyjątkowy projekt kampanii społecznej skierowanej do młodzieży powstał w ścisłej współpracy Uniwersytetu Śląskiego i Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Kampania jest prowadzona od września 2009 roku. Projekt podzielono na dwa etapy. W pierwszym etapie zdiagnozowano poziom świadomości i postaw wobec chorób nowotworowych wśród młodzieży szkół średnich (przebadano 622 osoby). W drugim etapie, na podstawie wiedzy zdobytej w pierwszej fazie, stworzono interaktywne warsztaty. Uczniowie biorący udział w warsztatach wypełniają dwukrotnie kwestionariusz diagnozujący zmianę ich postaw wobec zdrowia (dane w trakcie analizy). Analiza danych z pierwszego etapu badań pokazuje, że większość respondentek nigdy nie była u ginekologa. 39,5% uczennic przejawia nierealistyczny optymizm w odniesieniu do możliwości zachorowania. Występują poważne braki w wiedzy na temat raka szyjki macicy. Co więcej, najniższy poziom świadomości prozdrowotnej obserwuje się w grupie dziewcząt aktywnych seksualnie (23% badanych).