Człowiek – edukacja – wartości w dobie kultury wizualnej. Przedmowa - Mazepa-Domagała, Beata (Chowanna, 2015)
Artykuł wstępny do części monograficznej najnowszego numeru „Chowanny” (pod redakcją Beaty Mazepy-Domagały) zatytułowanej: „Kultura wizualna – konteksty edukacyjne”, której główną tezą jest przeświadczenie, że kultura wizualna to nie same obrazy, lecz przede wszystkim nowoczesna skłonność do obrazowania lub wizualizowania egzystencji, a poddanie naukowemu rozpoznaniu wszelkich obrazów znajdujących się w przestrzeni społecznej oraz wszelkich widzialnych przejawów życia społecznego – w przekonaniu, że obrazy stanowią okno, przez które widzimy rożne społeczne konteksty – stanowi swoistą interpretację tego, co wizualne, w kategoriach życia codziennego. Zgromadzone w części monograficznej teksty ukazują wieloaspektowość relacji kultury wizualnej w światoobrazie współczesności.