Jakość życia młodego pokolenia w kulturze imagologicznej – refleksja pedagoga - Wysocka, Ewa (Chowanna, 2015)
Artykuł stanowi teoretyczną refleksję nad funkcjonowaniem młodego pokolenia w kulturze wizualnej, obrazowej, opartej na mediach z dominującym kodem wizualnym. Autorka porusza zagadnienia dotyczące specyfiki nowych mediów (wykorzystujących głównie kod ikoniczny), charakteryzuje kulturę obrazu i przedstawia jej nowych odbiorców. Następnie wskazuje na główne źródła i mechanizmy kultury obrazu oraz jej konsekwencje dla rozwoju nowego pokolenia. Artykuł kończy próba przedstawienia teoretycznego modelu wspierania rozwoju młodych pokoleń, który byłby adekwatny do cech (cech) kultury obrazu. Odwołuje się do tezy Henry'ego A. Giroux o porzuconym pokoleniu, koncepcji osobowości autora Kazimierza Obuchowskiego, idei transgresji Józefa Kozieleckiego oraz koncepcji psychologii pozytywnej M.E.P. Seligmana.