Obrazek na całe życie. O roli pierwszych obrazów/ilustracji w życiu dziecka na przykładzie autodoświadczania - Ungeheuer‑Gołąb, Alicja (Chowanna, 2015)
Artykuł przedstawia wyniki wstępnych badań nad tym, jak ważne jest pierwsze środowisko wychowawcze i edukacyjne dziecka, takie jak rodzina czy przedszkole, a także pierwsze emocje towarzyszące odbiorowi danego dzieła sztuki, w kształtowaniu poczucia estetyki związanej ze sztukami wizualnymi. Autorka twierdzi, że pierwsze doświadczenia emocjonalne związane ze sztuką wpływają na wrażliwość estetyczną, rozwój umysłowy i ważniejsze uczucia. Konfrontuje swoje poglądy z edukacją polskich dzieci poprzez sztukę. Twierdzi również, że w polskim systemie edukacji należy poświęcać więcej uwagi sztuce w procesie nauczania i wychowania dzieci.