Jubileusz czterdziestolecia Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego (1976–2016). Rodowód - instytucjonalizacja - rozwój - zamierzenia - Juszczyk, Stanisław (Chowanna, 2016)
Artykuł przedstawia czterdziestoletnią historię Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego, od jego powstania w 1976 roku do roku 2016. Autor, Stanisław Juszczyk, analizuje rodowód wydziału, sięgając do tradycji Instytutu Pedagogicznego w Katowicach z 1928 roku, oraz jego rozwój w strukturach Wyższej Szkoły Pedagogicznej i ostatecznie Uniwersytetu Śląskiego. Tekst szczegółowo opisuje proces instytucjonalizacji, w tym zmiany organizacyjne od katedr do instytutów, a także ewolucję kadry naukowej i uzyskanie pełnych uprawnień akademickich, włączając w to prawo do nadawania stopni doktora i doktora habilitowanego. Omówiono również rozwój infrastruktury, działalność dydaktyczną, w tym wprowadzanie nowych kierunków i specjalności studiów, oraz bogatą działalność naukowo-badawczą, w tym organizację cyklicznych konferencji i publikację czasopism naukowych, takich jak „Chowanna” i „The New Educational Review”. W artykule podkreślono znaczące osiągnięcia wydziału, w tym przyznanie doktoratów honoris causa wybitnym pedagogom oraz dynamiczny rozwój oferty edukacyjnej odpowiadającej na potrzeby zmieniającego się społeczeństwa.