Etyczne dylematy związane ze zmianą dotyczącą postrzegania ról płciowych podejmowanych przez kobiety i mężczyzn w rodzinie - Ecler-Nocoń, Beata (Chowanna, 2016)
Współczesna rodzina staje w obliczu różnorodnych i ciągle zmieniających się okoliczności, które znacznie utrudniają wybór jasno określonych ról lub zachowań, mających na celu dobro całej rodziny. W artykule opisano trzy modele regulujące role podejmowane przez poszczególne osoby w rodzinie. W tekście zdefiniowano optymalny sposób kreowania własnej roli w rodzinie jako ten, który pozwala na jednoczesne uwzględnienie różnorodności możliwości i potrzeb wszystkich jej członków.