Edukacyjne przygotowanie do etycznego działania na rzecz zrównoważonego rozwoju - Szadzińska, Ewa (Chowanna, 2016)
W artykule przedstawiono ideę zrównoważonego rozwoju, która wyznacza kierunek rozwoju edukacji. Wskazano na potrzebę zmian w systemie wartości uczniów, zgodnych z tą ideą. W praktyce edukacyjnej największe znaczenie ma strategia waloryzacji, ponieważ jej rezultatem jest zdolność do wartościowania. Jest ona potrzebna do podejmowania decyzji i przygotowywania działań zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.