Percepcja wsparcia społecznego pacjentów z zaburzeniami odżywiania w perspektywie pacjentów, ich rodziców i przyjaciół - Buszman, Krystyna; Przybyła-Basista, Hanna (Chowanna, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest krótki przegląd literatury dotyczącej roli wsparcia społecznego, jakiego pacjentom z anoreksją i bulimią psychiczną udzielają krewni i przyjaciele. Na tym tle przedstawiono autorskie badania jakościowe na ten temat, koncentrując się głównie na postrzeganiu takiego wsparcia z różnych perspektyw. W artykule zbadano postrzeganie wsparcia społecznego przez pacjentów oraz doświadczenia rodziców i przyjaciół w jego udzielaniu. W badaniu wzięło udział 13 osób reprezentujących następujące grupy: pacjenci z zaburzeniami odżywiania oraz rodzice i przyjaciele osób cierpiących. Przeprowadzono z nimi wywiad ustrukturyzowany. Uzyskane wyniki potwierdziły hipotezę, że wsparcie ze strony krewnych i przyjaciół w leczeniu zaburzeń odżywiania jest ważne, ale ukazały również trudności, jakie mogą napotykać rodzice i przyjaciele przy jego udzielaniu. Co więcej, ustalenia potwierdzają potrzebę edukowania całej rodziny i przyjaciół pacjentów (z zaburzeniami odżywiania) w zakresie udzielania skuteczniejszego wsparcia.