Sens życia jako wyznacznik zdrowia oraz kategoria badawcza w obszarze nauk społecznych - Spętana, Jolanta (Chowanna, 2016)
Artykuł omawia różnorodne uwarunkowania kondycji egzystencjalnej i zdrowotnej człowieka z uwzględnieniem interdyscyplinarnego paradygmatu zdrowia i choroby oraz perspektywy nauk społecznych. Kategoria sensu życia, stanowiąca predyktor zdrowia, została przedstawiona w ujęciu analiz psychologicznych (w tym koncepcji Viktora Frankla), koncepcji zdrowia oraz deficytów egzystencjalnych, skutkujących między innymi ryzykiem zachowań samobójczych.