Barbara Ostafińska-Molik: Postrzeganie siebie i własnego zachowania w kontekście zaburzeń adaptacyjnych młodzieży. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2014, 368 s., ISBN 978-83-233-3768-3 - Adamczyk, Barbara (Chowanna, 2016)
Artykuł jest recenzją książki dr Barbary Ostafińskiej-Molik pt. „Postrzeganie siebie i własnego zachowania w kontekście zaburzeń adaptacyjnych młodzieży”. Publikacja analizuje mechanizm autopercepcji jako korelat funkcjonowania psychospołecznego młodzieży w wieku 14-16 lat, koncentrując się na osobach z zaburzeniami zachowania. Praca ma strukturę trójdzielną, obejmującą część teoretyczną, metodologiczną oraz empiryczną z analizą wyników badań własnych. Celem badań autorki było porównanie obrazu siebie i własnego zachowania u dorastających z zaburzeniami z obrazem funkcjonującym u młodzieży bez trudności adaptacyjnych. Recenzja podkreśla wysokie walory aplikacyjne i praktyczne monografii. Na podstawie przeprowadzonych badań, autorka książki proponuje kompleksowy model oddziaływania interwencyjno-profilaktycznego, który powinien objąć zarówno jednostkę, jak i jej otoczenie – rodzinę, grupę rówieśniczą oraz szkołę. W recenzji przytoczono również przekonanie autorki, że młodzieży z zaburzeniami nie należy izolować, gdyż odpowiednie metody terapeutyczne mogą te problemy przezwyciężyć lub znacznie ograniczyć. Książka jest polecana rodzicom, nauczycielom, wychowawcom oraz studentom pedagogiki i resocjalizacji.