W stronę resocjalizacji – perspektywa historyczna i współczesna (wstęp) - Raś, Danuta (Chowanna, 2019)
Tekst jest wprowadzeniem do monograficznego numeru czasopisma „Chowanna” poświęconego historycznej i współczesnej perspektywie resocjalizacji. Autorka nawiązuje do fundamentalnej dla polskiej myśli resocjalizacyjnej publikacji Czesława Czapówa i Stanisława Jedlewskiego "Pedagogika resocjalizacyjna" z 1971 roku , podkreślając jej humanistyczne i realistyczne podejście do problematyki nieletnich. W artykule przywołano także postać profesora Jedlewskiego i jego wpływ na kształtowanie się warszawskiego środowiska naukowego zajmującego się resocjalizacją i problemami społecznymi w drugiej połowie XX wieku. Celem numeru jest ponowne przyjrzenie się kluczowym zagadnieniom resocjalizacji w obliczu nowych wyzwań. Zaprezentowane w tomie artykuły poruszają takie tematy, jak rola Kościoła w działaniach resocjalizacyjnych, współczesne rozumienie metodyki resocjalizacji, efektywność oddziaływań w środowisku zamkniętym oraz problematyka wolontariatu na rzecz osób skazanych.