Wolontariat środowiska akademickiego jako współczesna forma oddziaływań penitencjarnych – na przykładzie działań członków Koła Naukowego „Resocjalizacja” z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu - Urbanek, Monika (Chowanna, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest wskazanie możliwości wykorzystania potencjału środowiska zewnętrznego w procesie resocjalizacji osób pozbawionych wolności, na przykładzie szeroko rozumianego wolontariatu w praktyce penitencjarnej. Idea ta powinna być realizowana zarówno w formie działań wychodzących z zakładów karnych: pracy skazanych na rzecz społeczeństwa, jak i tych przychodzących z zewnątrz, a mianowicie wkładu organizacji zewnętrznych w proces oddziaływań penitencjarnych w ramach więziennych programów resocjalizacyjnych. Przedstawione w artykule przykłady dotyczą głównie praktyki penitencjarnej polegającej na współpracy Zakładu Karnego w Raciborzu ze społecznością lokalną, w tym z akademicką grupą wolontariatu.