Ocena poznawcza jako czynnik determinujący strategie agresji w radzeniu sobie gimnazjalistów w sytuacji konfliktu społecznego - Borecka-Biernat, Danuta (Chowanna, 2019)
Celem badań było określenie roli oceny poznawczej sytuacji trudnej w generowaniu przez młodzież agresywnej strategii radzenia sobie w sytuacji konfliktu społecznego. W badaniach autorka wykorzystała Kwestionariusz Oceny Stresu (KOS) autorstwa D. Włodarczyk i K. Wrześniewskiego oraz Kwestionariusz Strategii Radzenia Sobie Młodzieży w Sytuacjach Konfliktu Społecznego (KSMK) opracowany przez D. Borecką-Biernat. Badania empiryczne przeprowadzono w gimnazjach. Objęły one 893 adolescentów (468 dziewcząt i 425 chłopców) w wieku 13–15 lat. Analiza wyników badań dowiodła, że ocenianie sytuacji jako zagrożenia nasila stosowanie przez młodzież agresywnej strategii radzenia sobie w sytuacji konfliktu społecznego.