Strategie radzenia sobie gimnazjalistów w sytuacji konfliktu społecznego w kontekście modelującego wpływu rodziców - Borecka-Biernat, Danuta (Chowanna, 2014)
Celem własnych badań było poszukiwanie rodzinnych uwarunkowań destrukcyjnych i konstruktywnych strategii radzenia sobie młodzieży w sytuacji konfliktu społecznego, tkwiących w modelu strategii radzenia sobie prezentowanym przez rodziców w sytuacjach konfliktowych. W badaniu wykorzystano autorski kwestionariusz do badania strategii radzenia sobie przez rodziców w sytuacjach konfliktu społecznego w percepcji dziecka (SRwSK) oraz autorski kwestionariusz do badania strategii radzenia sobie młodzieży w sytuacjach konfliktu społecznego (KSMK). Badania empiryczne objęły 911 uczniów klas gimnazjalnych (486 dziewcząt, 425 chłopców) w wieku 13–15 lat. W świetle przeprowadzonych badań stwierdzono, że proces modulacji odgrywa istotną rolę w genezie destrukcyjnych i konstruktywnych sposobów radzenia sobie w sytuacji konfliktu społecznego, które są przyswajane przez nastolatka poprzez obserwację i częsty kontakt z rodzicami manifestującymi taki sposób radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych.