Subiektywna satysfakcja z życia we wspólnocie oraz poczucie bezpieczeństwa w perspektywie różnic adaptacyjnych współczesnej młodzieży - Ostafińska-Molik, Barbara (Chowanna, 2014)
Ci, którzy potrafią zaspokajać swoje potrzeby, z pewnością poprawiają jakość swojego życia. Potrzeby te mogą być realizowane na różnych poziomach i w różnym stopniu ich jakości. Kluczowe dla zachowania dobrostanu psychicznego jest czerpanie satysfakcji z życia we wspólnocie oraz poczucie bezpieczeństwa. Artykuł stanowi próbę empirycznego zbadania odpowiedzi na pytania dotyczące spełnienia w życiu wspólnotowym jednostek w okresie adolescencji. Szczególna uwaga została poświęcona opiniom nastolatków mających trudności z przystosowaniem się.