Socjodemograficzne i psychospołeczne korelaty korzystania z telefonu komórkowego i jego problematycznego używania - Góźdź, Joanna; Charzyńska, Edyta (Chowanna, 2014)
Pomimo że wielu badaczy nie uznaje nadużywania telefonu komórkowego za uzależnienie, wszyscy zgodnie twierdzą, że zjawisko to znacząco się rozprzestrzeniło w ostatnich latach i stanowi realny problem, głównie wśród młodych ludzi. Głównym celem przedstawionego artykułu było opisanie wyników badania oceniającego korelacje pomiędzy zmiennymi socjodemograficznymi, indywidualnymi i relacyjnymi a korzystaniem z telefonu komórkowego i jego nadużywaniem. Przeanalizowano następujące zmienne: korzystanie z telefonu komórkowego i jego nadużywanie, samotność, satysfakcję z życia, jakość relacji z rodzicami, rodzeństwem i rówieśnikami oraz cechy socjodemograficzne takie jak płeć, wiek, poziom wykształcenia i sytuacja finansowa. W badaniu wzięło udział 677 uczestników w wieku od 14 do 30 lat. Wyniki wskazują na istotne powiązania między zmiennymi socjodemograficznymi, indywidualnymi i relacyjnymi a cechami związanymi z korzystaniem i nadużywaniem telefonu komórkowego.