Inni jako czynnik rozwoju ludzkich potencjalności - interakcje nauczycieli a rozwój wiedzy i profesjonalnych umiejętności - Dernowska, Urszula (Chowanna, 2014)
Z perspektywy kulturowej poznanie jest rozproszone w czasie, między jednostką a kulturowo zorganizowanym środowiskiem oraz między osobami w społecznie zorganizowanych kontekstach. W pierwszej części artykułu interakcja została przeanalizowana jako zjawisko społeczno-epistemologiczne. Ta część stanowiła podstawę dalszych analiz zawartych w tekście — omówiono naturę interakcji nauczycieli w środowisku szkolnym, z naciskiem na fakt, że nauczyciele nie muszą polegać wyłącznie na sobie i własnym doświadczeniu zdobywanym metodą prób i błędów. Przedstawiono modele nadzoru i ewaluacji oraz możliwości obserwowania i dyskusji nad kompetencjami. Bez takich możliwości nauczyciele są pozostawieni jedynie z metodą prób i błędów jako głównym sposobem rozwijania swojej wiedzy. Podkreślono także potencjał sieci społecznych w uczeniu się przez nauczycieli.