Poczucie osamotnienia a jakość życia młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim - Lewicka-Zelent, Agnieszka; Trojanowska, Ewa (Chowanna, 2014)
Bycie samotnym może być doświadczeniem każdego człowieka. Często towarzyszy mu obniżenie jakości życia, co zostało również założone w naszym badaniu. W celu dokładnego zbadania tej zależności przeanalizowano grupę młodzieży z lekkim stopniem niepełnosprawności intelektualnej. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz technikę ankietową. Wykorzystano trzy narzędzia badawcze: kwestionariusz do badania poczucia samotności wśród dzieci i młodzieży – Skala Socjometryczna Syracuse-Amsterdam-Groningen, Kwestionariusz Satysfakcji z Życia (Satisfaction With Life Scale) oraz Zrewidowany Test Orientacji Życiowej (Life Orientation Test-Revised). Wyniki zostały poddane analizie statystycznej i wykorzystane do sformułowania ogólnych wniosków.