Kluczowa rola psychologii we wspieraniu i w stymulowaniu innowacyjności - Kożusznik, Barbara (Chowanna, 2010)
W szybko zmieniającym się świecie technologii i rosnącej ekspansji Azji nasza postindustrialna cywilizacja, aby przetrwać, musi przenieść nacisk na kreatywność i empatię oraz ludzką zdolność dostosowywania się do zmian, aby sprostać wyzwaniom nowego konsumpcjonizmu opartego na wartościach i wpojeniu wartości do gospodarki. Aby się rozwijać, organizacje muszą pozwolić na rozwój pomysłowości, empatii i znaczenia. Oznacza to, że wiedza i umiejętności psychologiczne są kluczowe w procesie tworzenia innowacji, ich transferu i adaptacji, a ponieważ Polska charakteryzuje się niskim poziomem innowacyjności, należy to wziąć pod uwagę. Psychologia, a zwłaszcza psychologia organizacji i innowacji, oferuje modele i praktyczne wskazówki, które mogą przyczynić się do zwiększenia skuteczności procesów innowacyjnych. Jednak, jak pokazują wyniki badań, w procesie innowacji istnieją nadal bariery psychologiczne, które należy przełamać, traktując psychologię jako partnera w rozwiązywaniu problemów związanych z procesem innowacji, a sami psychologowie powinni być zdeterminowani, aby odgrywać ważną, kluczową rolę, wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności.