Jedność w różnorodności?! (Wprowadzenie) - Spendel, Zbigniew (Chowanna, 2012)
Współczesna psychologia jest bez wątpienia podzielona na liczne subdyscypliny, orientacje i szkoły. Taka sytuacja generuje pilną potrzebę dialogu pomiędzy przedstawicielami różnych koncepcji uprawiania psychologii jako nauki oraz praktyki społecznej. Przede wszystkim należy jednak podkreślić, że istnieje bardzo istotny wspólny obszar dla takiego dialogu i wzajemnego zrozumienia. Mianowicie, jest nim przestrzeganie zasad metodologicznych oraz poszanowanie norm etycznych. W tym tomie „Chowanny” kilku czołowych polskich psychologów, zainspirowanych dyskusjami prowadzonymi podczas XXXIV Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, który odbył się we wrześniu 2011 roku w Katowicach, prezentuje własne poglądy i opinie na temat głównych wyzwań stojących przed współczesną psychologią oraz najlepszych form ich podejmowania.