Psychologiczne źródła rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. Percepcja relacji społecznych, jej socjalizacyjne korelaty i konsekwencje dla zachowań obywatelskich - Skarżyńska, Krystyna (Chowanna, 2012)
Punktem wyjścia do badań przedstawionych w artykule jest niska aktywność społeczna i polityczna Polaków, zdiagnozowana w wielu różnych projektach badawczych. Proponowany przez autorkę psychologiczny wyjaśnienie tego zjawiska opiera się na negatywnym postrzeganiu współczesnego świata społecznego i politycznego, które zniechęca ludzi do angażowania się w działania na rzecz dobra wspólnego. Źródłem takiej negatywnej percepcji mogą być postawy rodzicielskie oraz ogólna atmosfera panująca w rodzinie. Celem dwóch autorskich badań — pierwszego przeprowadzonego wśród studentów (N = 197), a drugiego wśród reprezentatywnej grupy dorosłych Polaków (N = 850) — było sprawdzenie związku pomiędzy postawami matek i ojców (diagnozowanymi za pomocą kwestionariusza postaw rodzicielskich) oraz ogólną atmosferą rodzinną (mierzoną autorską skalą) a takimi negatywnymi przekonaniami o świecie jak darwinizm społeczny, materializm, życie jako gra o sumie zerowej oraz postrzeganie innych ludzi jako zagrożenia.